Beeldhouwer Constantin Brancusi in BOZAR Brussel


In november 2019 bezocht ik ‘Brancusi’ in het BOZAR/Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Een overzichtsexpositie over de Roemeense beeldhouwer Constantin Brancusi (1876-1957).

Na zijn studie beeldhouwkunst aan de School voor Schone Kunsten in Boekarest vertrok hij te voet uit Roemenië en belandde uiteindelijk in Parijs en studeerde daar vanaf 1905 aan het École des Beaux Arts. In 1907 leerde hij de beeldhouwer August Rodin kennen, die op dat moment al bekend was in binnen- en buitenland, en werd zijn assistent. Na één maand besliste Brancusi echter om niet meer met Rodin samen te werken. Hij wilde bewijzen dat hij zelf een groot kunstenaar was, en dacht dat hij dat niet kon zolang hij voor Rodin werkte. Dat lukte. Tegenwoordig wordt Brancusi ook wel de pionier van het modernisme genoemd.

Brancusi ontwierp een belangrijk monument ter nagedachtenis van gesneuvelden in de Eerste Wereldoorlog in de slag tegen de Duitsers om de Jiu-rivier. Dit monument, dat ik in 2007 bezocht, bevindt zich in de Roemeense stad Târgu Jiu, 25 kilometer van zijn geboortedorp. Het is een parcours van typisch Brancusi-achtige vormen: de Eindeloze kolom, de Laan der helden, de Poort van de kus en de Tafel van de stilte. In de expositie in het BOZAR in Brussel wordt een film vertoond van de bouw van deze Eindeloze kolom.

Zie ook: Renzo Pianos Atelier Brancusi, Parijs

Foto’s uit 2007 en 2019 © Maud van Rossum