Gemiddeld één keer per jaar organiseert Arctic Paper Benelux een trip naar hun papierfabriek in Munkedal, Zweden. Dit jaar was ik (Maud van Rossum) een van de gelukkigen die op uitnodiging van Jan van Eerd van Arctic Paper van 16 t/m 18 februari 2017 mee op trip mocht naar Zweden.

De groep bestond uit 10 personen uit diverse hoeken van de grafische wereld: van grafisch ontwerper tot drukker en projectcoördinator. Na verwelkoming door Jan van Eerd op Schiphol vertrok ons vliegtuig op donderdagmiddag richting Göteborg Landvetter Airport waar we door een bus werden opgepikt die ons in anderhalf uur tijd naar ons hotel in Munkedal bracht. Daar stond een heerlijk vegetarisch buffet voor ons klaar.

De volgende ochtend, zijn we naar de papierfabriek gelopen. Deze ligt op korte afstand van het hotel, dat in het verleden als de woning van de directeur diende. De fabriek is in 1871 opgericht en is gelegen aan de westkust van Zweden, aan de Örekil Rivier. De rivier is een van de rijkste zalmrivieren van Zweden en mondt uit in de enige drempelfjord van het land, de Gullmarn. Zowel de rivier als de fjord zijn beschermd gebied.

We werden verwelkomd door Jonas Dahlqvist (CSD Manager/Environment), Eva-Lena Petersson (Product Manager Munken) en Conny Olsson (Manager Technical Customer Service). Jonas Dahlqvist gaf een uitgebreide presentatie over onder andere de geschiedenis van de fabriek, de milieuaspecten die komen kijken bij het produceren van papier. Ook kwamen de grondstoffen die nodig zijn voor het produceren van papier en het productieproces volop aan bod.

In deze papierfabriek wordt enkel hoogwaardig ongestreken papier geproduceerd Denk aan Munken Pure, Munken Polar, Munken Lynx, Munken Kristall en Munken Print. Het papier bestaat gemiddeld voor 80% uit pulp, de rest bestaat uit lijm, vullers en water. De samenstelling ervan verschilt per paiersoort. Het pulp dat gebruikt wordt, komt uitsluitend uit FSC-gecertificeerde bossen. Verder wordt het pulp zoveel mogelijk uit Scandinavië gehaald, om het transport en daarmee de extra milieubelasting zo laag mogelijk te houden.

Conny Olsson ging wat dieper in op Color Management en ICC-profilering voor het Munken papier.

Jonas Dahlqvist legde ons vervolgens uit hoe een papiermachine in elkaar zit. Dat was erg nuttig om dat van tevoren te weten, voordat je door de fabriek loopt, waar het lawaaierig, overweldigend en warm is. Daarna werden we door Jonas rondgeleid door de fabriek.

Aan het einde van de rondleiding werden we door Kerstin Sohlberg (Manager Marketing Event and Manager Dummyshop) opgewacht met koffie en gebak. De Dummyshop is een extra service waar A4- of A3-formaat monsters uit het assortiment, of A4 mapjes per papiersoort besteld kunnen worden. Ook maken ze hier dummies die via de website van Arctic Paper besteld kunnen worden.

Na alle theorie en praktijk over het maken van papier was het tijd voor ontspanning. Na een wandeltocht door de prachtige natuur kwamen we aan bij een blokhut, gelegen aan een bevroren meer middenin het bos. Het zag er zeer mysterieus en spannend uit, aangezien het die dag erg mistig was. Een kampvuur brandde en we werden verwelkomd met een kop soep en een drankje. Aansluitend had de kok voor uitgebreid gekookt en werd de vleeseter onder ons verwend met een heerlijk stuk rendiervlees. Na een wandeling door het pikkedonker en een slaapmutsje in het hotel ging iedereen naar bed.

Op zaterdagochtend, na het ontbijt werden we per bus naar Göteborg gebracht. Iedereen kon naar eigen inzicht de stad gaan verkennen. Wij bezochten met een klein groepje het Röhsska Design Museum. De collectie toont een overzicht van design en mode van 1850 tot nu. Na de lunch hebben we Göteborg nog eventjes verkend.

Daarna was het weer tijd om naar de luchthaven te gaan. Het was een gezellige en leerzame trip in een bijzonder mooie omgeving. Alles was fantastisch georganiseerd en verzorgd. Bedankt Jan van Eerd en Arctic Paper voor deze bijzondere ervaring!

Foto’s © Maud van Rossum