Venlose Maud van Rossum ‘verzegelt’ koningin Máxima


DOOR KIM NOACH, DAGBLAD DE LIMBURGER 14 MEI 2021

Opnieuw scoort Maud van Rossum (Venlo, 1974) een touchdown met door haar ontworpen postzegels. Dit keer met niemand minder dan de bijna vijftigjarige koningin Máxima.

Koningin Máxima wordt komende maandag, 17 mei, vijftig jaar. Ter ere van dit feest brengt PostNL, net als bij de vijftigste verjaardag van koning Willem-Alexander, jubileumpostzegels uit. Dit keer komen de zegels uit de koker van ontwerper Maud van Rossum (Venlo, 1974).
Van Rossum is geen onbekende voor PostNL; zo mocht ze vorig jaar al aan de slag met een vel postzegels met daarop afgedrukt ‘De eerste atlassen’, die in de zestiende en zeventiende eeuw verschenen. Opvallend aan het nieuwe ontwerp dat Van Rossum maakte, is de relatief grote zwart-witfoto van een jonge Máxima.

Deze privéfoto zag Van Rossum in de werkkamer staan van koning Willem-Alexander tijdens een tv-toespraak. Van Rossum: ‘Het is een prachtig beeld, heel intiem.’ Om deze foto te gebruiken, moest er zelfs speciale toestemming worden verleend vanuit het Koninklijk Huis. ‘Ik denk niet dat ooit een koningin zo op een postzegel is afgebeeld.’ De overige vier kleurenfoto’s zijn gemaakt door fotograaf Robin Utrecht, die meermaals (inter)nationaal bekroond werd voor zijn werk.

Stephan van den Eijnden, commercieel directeur Mail van PostNL, is trots op het postzegelvel. „Het is dit jaar 170 jaar geleden dat de eerste postzegel in Nederland verscheen, toen met een portret van koning Willem III. Er is natuurlijk geen enkel ander onderwerp dat zo vaak op Nederlandse postzegels is afgebeeld als het Oranjehuis. Daar zijn we enorm trots op.”

De postzegels zijn vanaf 17 mei te koop bij Bruna-winkels en via: postnl.nl