De afgelopen dagen was ik in Basel, Zwitserland. Ik vond het een klein feestje toen de pinautomaat mijn bankbiljetten uitspuugde. Sinds de Euro geïntroduceerd is in Nederland had ik niet meer zulk mooi vormgegeven geld in handen gehad. De vormgeving van het Nederlandse bankbiljet door Ootje Oxenaar en later door Jan Drupsteen waren fenomenaal. Ik vond het dan ook een groot gemis, toen de Euro zijn intrede deed. De vormgeving ervan staat mij nog altijd niet aan.

De Zwitserse bankbiljetten zijn vormgegeven door de ontwerper Jörg Zintzmeyer (1947, Zürich – † 2009, Männedorf) en zijn sinds 1995 in omloop. Het thema is de Zwitserse cultuur: op de voorzijde van ieder biljet (in totaal 6 waarden) staat een portret van een persoon die een belangrijke invloed op de (Zwitserse) cultuur heeft gehad. Op de achterzijde zijn details uit diens oeuvre te ontdekken. De volgende personen zijn afgebeeld: Le Corbusier, architect (10 Frank), Arthur Honegger, componist (20 Frank), Sophie Taeuber-Arp, schilder en beeldhouwer (50 Frank), Alberti Giacometti, schilder en beeldhouwer (100 Frank), Charles Ferdinand Ramuz, schrijver (200 Frank) en Jacob Burckhardt, cultuur- en kunsthistoricus (1000 Frank).