In Nederland wordt sinds 1926 aandacht gevraagd voor het boek in zijn totale verschijning. Dit gebeurt in de vorm van een jaarlijkse bekroning van 33 Best Verzorgde Boeken, georganiseerd door de Stichting Best Verzorgde Boeken. Vandaag is de selectie van 2014 bekendgemaakt. Deze selectie zal ook ingezonden worden naar de Schönste Bücher aus aller Welt.

De jury bestond dit jaar uit Hans Bockting (grafisch ontwerper, Amsterdam), Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Bregitta Kramer (begeleider grafische producties, handboekbinder, docent grafische technieken, Diemen), Joris Kritis (grafisch ontwerper, Brussel) en Astrid Vorstermans (uitgever Valiz, Amsterdam).

De jury koos uit 298 boeken die verschenen in 2014 en zich doorslaggevend onderscheidden op het terrein van redactie, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze en grafisch-technische productie.

Onder de best verzorgde boeken 2014 is weer een van de producties van Piet Gerards Ontwerpers. Het is het kolossale Kinderprenten, Volksprenten, Centsprenten, Schoolprenten. Populaire grafiek in de Nederlanden 1650-1950, een uitgave van Uitgeverij Vantilt.

In september zullen de boeken geëxposeerd worden in het Stedelijk Museum Amsterdam. Bij deze expositie zal een catalogus met de bekroonde boeken verschijnen. De technische gegevens bij ieder boek (denk aan materiaal, bindwijze, druktechnieken, enzovoorts) worden ook dit jaar weer verzorgd door Esther Krop van De Monsterkamer en mij.

Zie voor een lijst met de bekroonde boeken: www.bestverzorgdeboeken.nl