Op 25 en 26 juli 2016 brachten Esther Krop van De Monsterkamer en ik een bezoek aan de papiergroothandel G.F Smith in Kingston upon Hull (Engeland) en aan de papierfabriek James Cropper in Burneside (Lake District, Engeland). Na een 12 uur durende bootreis van Rotterdam naar Kingston upon Hull, werden we door Jutta Birkenhauer, International Sales Manager en Glyn Houghton, commercieel directeur van G.F Smith ontvangen. Glyn Houghton gaf ons een presentatie over de geschiedenis van het familiebedrijf G.F Smith aan de hand van allerlei oude papiercollecties. Aansluitend werden we rondgeleid door het bedrijf door Tony Stewart.

G.F Smith is een papiergroothandel. De meest toonaangevende papiersoort uit hun collectie is toch wel Colorplan. Verkrijgbaar in 50 verschillende kleuren van 100 t/m 700 g/m2 en desgewenst met een van de 25 verschillende persingen.
In 2015 werd de nieuwe huisstijl van G.F Smith vormgegeven door Made Thought, een ontwerpbureau uit Londen. Dat resulteerde onder andere in een fantastisch vormgegeven papiercatalogus.

Per trein zijn we vervolgens naar Burneside gereisd voor ons bezoek aan de papierfabriek. Onderweg kregen we een uitgebreid uitleg over papier maken van Jutta Birkenhauer. Het was erg verhelderend om van tevoren te weten hoe een papiermachine in elkaar zit, voordat je door de fabriek loopt. Andy Smith, export directeur van James Cropper leidde ons rond door de fabriek, waar overigens speciaal voor ons de Nederlandse vlag was uitgehangen. De papierfabriek James Cropper produceert onder andere Colorplan en Wibalin.

Twee zeer interessante bezoeken waarin ik veel geleerd heb wat er allemaal bij het produceren en distribueren van papier komt kijken.

Foto’s © Maud van Rossum