Op 14 juli 2017 brachten we (Esther Krop en Maud van Rossum) een bezoek aan de Büttenpapierfabrik Gmund in Gmund am Tegernsee (Duitsland). Bij aankomst werden we verwelkomd door Kathrin Stuckenberger (sales manager Noord-Amerika en papier consultant Nederland). Zij gaf ons allereerst een beknopte presentatie over de papierfabriek.

De papierfabriek, gelegen aan de rivier Mangfall, bestaat sinds 1829 en is een familiebedrijf. Er werken ongeveer 135 mensen. Het papier wordt voor 70% geëxporteerd naar ongeveer 80 landen. Wereldwijd zijn er zo’n 150 distributeurs. De papierfabriek bezit twee productiemachines: een machine uit 1886 voor de gekleurde papiersoorten en een machine uit 1979 voor de witte soorten. Kwaliteit van het eindproduct en aandacht voor de milieubelasting zijn twee belangrijke speerpunten voor Gmund.

De fabriek ligt niet geheel toevallig aan een rivier. Voor het produceren van papier is namelijk een grote hoeveelheid water en energie nodig. Zo’n 75% van de energie die de fabriek verbruikt wordt opgewekt uit respectievelijk de rivier (waterturbines), door de zon (zonnepanelen) en door stoom (die ontstaat bij het drogen van het papier in de papiermachine). Het water dat gebruikt wordt voor de productie wordt met behulp van ozon tot zeven keer gereinigd en hergebruikt.

De pulp die gebruikt wordt is 100% FSC en is een mix van pulp van naaldbossen (lange vezels) uit Canada en pulp van eucalyptus (korte vezels) uit Portugal of Brazilië. 99% van het snijafval van het papier, dat tijdens de productie ontstaat, wordt opnieuw in het productieproces opgenomen.

Gmund produceert zo’n 39 papiercollecties, waaronder Gmund Color System Matt (48 verschillende kleuren), Gmund Leather (12 verschillende kleuren) en Gmund Gold (12 schakeringen goud). Verder heeft Gmund een dochteronderneming, Lakepaper genaamd. Lakepaper produceert zo’n 9 papiercollecties, waaronder Lakepaper Blocker en Lakepaper Extra+. Met grote regelmaat produceert Gmund een nieuwe collectie om zoveel mogelijk de vraag en huidige trends te kunnen volgen.

Het papier van Gmund en Lakepapier kent veel verschillende toepassingen. Denk aan verpakkingen, boeken, huisstijlen en nog veel meer. Het papier wordt toegepast in onder andere de automotive-, cosmetica- en voedselbusiness.

Na de presentatie bezoeken we de fabriek. We starten bij het mixen van de grondstoffen. Hierna wordt het papier gekleurd. Tijdens onze rondleiding werd er Gmund Colors Matt 10 geproduceerd, een diepzwart ongestreken papier. Het kleuren van de pulp ziet er spectaculair uit en wordt gedaan in een zogenaamde Holländer, een grote bak waar de pulp zich al draaiend vermengd met de kleurstoffen. Hierna is de pulp klaar om op de baan van de papiermachine gestort te worden.

Spuitmonden brengen de gekleurde pulp op een snel vooruit bewegende transportband aan het begin van de papiermachine. De machine is bijzonder indrukwekkend. Het is een gigantisch apparaat uit 1886, aangedreven door stoom. De pulp wordt razendsnel door machine getransporteerd en voor je het weet is de pulp verandert in rol prachtig papier aan het einde van de machine. We waren precies op tijd om te zien hoe de spoel, waarop het papier gerold wordt, vervangen werd door een nieuwe spoel zonder het productieproces stil te hoeven leggen. Een spoel bevat 400 kg papier, dat al tijdens het proces gesneden is in twee rollen van ieder 200 kg.

Na een aantal kwaliteitscontroles kunnen de papierrollen getransporteerd worden naar de opslag. Dit zijn enorme ruimtes waar alle rollen, gesorteerd op type en kleur, wachten op verdere bewerking: het snijden tot vellen, het embossen of het aanbrengen van een speciale afwerklaag. Uiteindelijk worden de vellen papier zorgvuldig verpakt en getransporteerd.

We mochten ook zelf handgeschept papier maken. In enkele eenvoudige handelingen produceer je een vel papier en begrijp je het vergelijkbare proces, dat zich in de papiermachine afspeelt, veel beter.

Via de sample service eindigen we de rondleiding in de Papier Shop waar onder andere wenskaarten, notitieboekjes en notitieblokken te koop zijn.

Het bezoek aan Gmund was erg leerzaam en interessant. Het is goed om je te realiseren wat er allemaal komt kijken bij het maken van papier. Het blijft wonderlijk dat de papperige pulp in no time verandert in een prachtig, delicaat eindproduct.