In Amsterdam is op 22 november 2012 grafisch ontwerper, schilder en beeldhouwer Jan Bons op 94-jarige leeftijd overleden. Jan Bons werd in 1918 geboren in Rotterdam en studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werkte samen met onder anderen architect en (meubel)ontwerper Gerrit Rietveld en vormgever Benno Premsela. Samen met ontwerpers als Willem Sandberg, Dick Elffers en Otto Treumann heeft hij het vak van grafisch ontwerpen in Nederland na de Tweede Wereldoorlog op de kaart gezet.

Gescheurde en getekende letters en heldere kleuren kenmerken zowel zijn affiches en wandschilderingen als zijn postzegelontwerpen. Hij ontwierp vooral affiches voor de Amsterdamse toneelgroep Studio, De Appel in Den Haag en het Nieuw Ensemble. Vanaf 1990 ontwierp hij posters en het beeldbepalende logo voor het Internationaal Documentaire Festival (IDFA). Verder ontwierp hij ook postzegels voor PTT Post.

Bons kreeg verschillende prijzen voor zijn werk. Zo ontving hij in 2003 hij de Piet Zwart-prijs. De jury schreef toen in het rapport dat Bons van onschatbare waarde is geweest voor het Nederlandse grafische ontwerp.

In 2008 verscheen het boek + DVD Jan Bons. Ontwerpen in vrijheid / A designer’s freedom bij Uitgeverij De Buitenkant: een intiem portret van een bijzondere man.

Bron afbeeldingen: geheugenvannederland.nl