Afgelopen week bezocht ik de opening van de solotentoonstelling ‘#SafePassage’’ in het Foam museum in Amsterdam. Onder grote belangstelling en in het bijzijn van de kunstenaar en activist Ai Weiwei (1957) werd de expositie geopend. De tentoonstelling gaat over het lot van het individu ten opzichte van het maatschappelijke systeem. Van Ai Weiweis persoonlijke ervaringen ten tijde van zijn onderdrukking door het Chinese overheid, tot de duizenden vluchtelingen en migranten die hun leven riskeren om Europa te bereiken, om daar vervolgens op gesloten grenzen te stuiten.

De eerste zaal toont een inkijk in het dagelijks leven van Ai Weiwei. Sinds zijn vrijlating in 2011 staat hij onder voortdurende surveillance van de Chinese overheid.

Ai Weiwei bedekte de muren van twee andere zalen met ruim 16.500 iPhonefoto’s die hij nam tijdens de ontmoetingen die hij had met vluchtelingen die wanhopig Europa probeerden te bereiken ofwel opgesloten zaten in een van de vluchtelingenkampen in Europa en in onzekerheid verkeerden.

Ai Weiwei ‘#SafePassage’
16/09/2016 – 7/12/2016
Foam museum Amsterdam