Kim Zwarts (1955) heeft als fotograaf meegewerkt aan tal van architectuurboeken van gerenommeerde architecten onder wie Wim Quist, Wiel Arets en Charles Vandenhove. Hij werkt in opdracht, maar ook autonoom. De serie ‘US’ is hier een voorbeeld van. Zwarts bezocht voor dag en dauw desolate stadsdelen met zijn camera. De objecten lijken geen enkele rol van betekenis. Het draait bij Zwarts om de secure compositie en niet om het onderwerp. Hij vangt de monumentaliteit in het banale, het alledaagse.

Zwarts over zijn serie ‘US’: ‘Ik ben gefascineerd door de US. Ik kom er al vanaf 1982 met een grote regelmaat voor opdrachten, maar ook voor mijn plezier om vrij werk te maken. Mij inspireert de leegte in Texas, de eenzaamheid in Los Angeles en de weidsheid van veel landschappen. Al rijdend doorkruis je verschillende dimensies. Natuurlijk zijn Rome en Parijs mooier dan Los Angeles, maar mij inspireert schoonheid in de klassieke betekenis veel minder dan het ongepolijste en onpersoonlijke van de Amerikaanse stad en platteland. Dit neemt niet weg dat ik toch altijd poog mooie composities te maken in de stedelijke context waarin ik terechtkom. Er schuilt iets tegenstrijdigs in mijn relatie met Amerika. Ik ben altijd ook weer blij om weg te gaan.’

 

(© Kim Zwarts)
(© Kim Zwarts)
(© Kim Zwarts)
(© Kim Zwarts)